Testament opstellen – Alles wat u moet weten

//

Pagina inhoud

Testament opstellen

Met een testament opstellen staat er gedocumenteerd wat er gaat gebeuren met het activa van de overlijden persoon. Denk hierbij aan; woning, geld en schulden. Wanneer er vooraf geen testament is opgesteld bepaald de overheid wie uw erfgenamen zijn, dit zal of de partner of kinderen vaak zijn. Het testament bevat eigenlijk uw eigen wens qua de verdeling van uw bezit (en schulden) na het overlijden.

Wanneer een testament wordt opgesteld wordt er een vertrouwensbond gelegd met de notaris. De notaris zal uw wensen bewaken na het overlijden, hierdoor hoeft u geen zorgen te maken dat uw wensen toch niet uitkomen. In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Testament opstellen kosten

Het opstellen van een testament duurt even. Dit is met name bij een op maat gemaakte testament. De kosten voor het opstellen van een testament verschillen divers per testament. Dit komt omdat je zelf kunt bepalen hoeveel tijd je erin wilt steken met je notaris. De kosten beginnen vanaf €500,- en kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

Je kunt er ook voor kiezen om online en testament op te stellen en deze te laten controleren door een notaris. Een notaris moet altijd van pas komen omdat het document officieel moet worden gekeurd. Dit is enorm belangrijk als het gaat om de functie als poortwachten van een notaris. De notaris zal ervoor zorgen dat de wensen worden vervuld na het overlijden van de cliënt. Zelfs bij hevige discussies omtrent de familieleden of het document werkelijk de wens toont van de overleden persoon. Wanneer je online een testament al opstelt heb je al een goed beeld wat voor informatie je al vooraf kunt bepalen voordat je naar een notaris gaat. Ook beperk je het aantal bezoeken dat je naar de notaris moet, dit bespaard natuurlijk geld.

We hebben een tabel gemaakt met de kosten van online opstellen bij verschillende plekken, hierdoor heb je overzichtelijk meteen een idee hoeveel het kost bij welke partij:

PartijWat krijg je?KostenLink
NuNotariaatOnline opstellen van 1 testament€225Klik hier
NuNotariaatOnline opstellen van 2 testamenten€350Klik hier
Notaris Vergelijk1 testament via onze vergelijker€411Klik hier
Notaris Vergelijk2 testamenten via onze vergelijker€591Klik hier
Offerte traject bij notaris1 testament€390-€720Klik hier
Offerte traject bij notaris2 testamenten€450-€1100Klik hier
Hema notarisservice1 testament€172,50Klik hier
Hema notarisservice2 testamenten€345,-Klik hier
Notaris VergelijkOnline concept opstellen (binnenkort in gebruik)€30
Gegevens gevonden online

AWBZ-clausule

Bij het opstellen/opmaken van een testament moet je op verschillende aspecten aandacht besteden. Denk hierbij aan de AWBZ clausule. Deze clausule bepaald bij langdurige zorg hoeveel je moet betalen aan eigen vermogen. Wanneer iemand oud begint te worden en steeds meer zorg nodig heeft kan het vroegtijdig uitleveren van het testament kosten besparen aan zorg.

Door gebruik te maken van een AWBZ clausule kan worden bespaard op deze kosten. De clausule houdt eigenlijk precies in dat de erfdelen aan de kinderen eerder wordt uitgegeven wanneer bij de ouders één is overleden en de ander naar een zorginstelling moet voor langdurige zorg. Door het vroegtijdig uitgeven neemt het vermogen af van de ouder, hierdoor wordt vermogensafhankelijke eigen bijdrage minder. Hierdoor kan in kosten aan zorg worden bespaard waardoor vele personen deze clausule in het testament laten verwerken.

Voorbeeld testament

We hebben een voorbeeld opgesteld van een testament zodat je een goede indicatie hebt wat voor informatie erin zit en wat je vooraf al kunt voorbereiden voordat je naar een notaris gaat. Het voorbeeld kan hieronder worden gedownload in een pdf bestand.

Testament opstellen tips

Bij het opstellen van een testament is het belangrijk om voorbereid te zijn op de vragen die de notaris kan gaan stellen. Ook de wensen die je hebt moeten duidelijk zijn, dit kan je het beste even opschrijven. In sommige situaties is overleg met je partner en/of kinderen verstandig zodat ook zij misschien inbreng hebben in de verdeling. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat iemand van de kinderen in het huis van de ouder wilt gaan wonen en een bijdrage geeft aan de broers/zussen. Om dit vooraf al besproken te hebben zorgt ervoor dat er geen verrassingen meer komen later.

De allerbeste tip is om zeker te zijn van je keuzes. Wanneer je een keuze hebt gemaakt qua verdeling ben bewust dat deze niet zonder een nieuwe afspraak kunnen worden aangepast. Wat betreft schulden is het zeker belangrijk om eerst te overleggen met de nabestaanden. Het kan zo zijn dat schulden plotseling bij de niet juiste persoon terecht komt. Ook is het soms verstandig om nog eerst een deal te sluiten met de schuldeiser voordat je in het testament zet dat je het gaat overgeven aan een van je kinderen of je partner. Wil je meer lezen over erfrecht klik dan hier.

Al deze tips die in het artikel zijn behandeld omtrent het opstellen van een testament zullen je helpen om stress bij nabestaanden en bij jezelf te voorkomen. Lees het voorbeeld van het testament om een goede indicatie te krijgen wat er allemaal in kan staan zodat je zeker voorbereid bent. We zijn nu ook bezig als website om een concept testament op te stellen die kan worden ingevuld op de website.

1 gedachte over “Testament opstellen – Alles wat u moet weten”

Reacties zijn gesloten.

Contacteer ons voor advies

Notaris Vergelijk
Kalverstraat 1 Amsterdam
Nederland, 1001 AA

+31 6 12345678 (nog niet in gebruik) info@notaris-vergelijk.nl