Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract en wat zijn de kosten verder en waar moet je dan rekening mee houden? Daar notarissen zelf de prijzen kunnen bepalen liggen de gemiddelde kosten van een samenlevingscontract tussen de € 150 en € 800. Een notaris helpt je bij het opstellen van een samenlevingscontract en kan je informeren over de opbouw van de kosten.
Pagina inhoud
Waar zitten de verschillen in kosten bij een samenlevingscontract?
Het heeft er helemaal mee te maken hoeveel dingen er beschreven moeten worden in het samenlevingscontract. Is het alleen een dure bank of een tafel van je partner of worden er misschien wel honderden artikelen opgenomen in het contract? Dit zijn de factoren die dan kosten bepalend zijn bij het opstellen van een samenlevingscontract:
- Jullie hebben veel spaargeld
- Jullie hebben samen een bedrijf
- Jullie kunnen bij de werkgever een partnerpensioen krijgen
- Jullie hebben kinderen, hoe zit het met de kosten van het verzorgen en opvoeding
- Jullie hebben samen een huis gekocht
- Jullie gaan uit elkaar, hoe gaat het met de verdeling van de bezittingen
De notaris zal je tijdens het opstellen van het samenlevingscontract de bovenstaande punten dan persoonlijk met je doorlopen.
Wat zijn de voordelen van een samenlevingscontract?
Er zijn dan wel kosten aan het opstellen van een samenlevingscontract, maar toch zitten er ook financiële voordelen aan. Denk dan aan de volgende voordelen:
- Belastingvrijstelling- bij overlijden ontvangt de partner is er een grotere belastingvrijstelling
- Fiscaal voordelig– jullie profiteren allebei van de belastingvoordelen
- Partnerpensioen– recht op partnerpensioen
- Minder onenigheid over kosten– er worden duidelijke afspraken gemaakt over de kosten en eigendom
Samenlevingscontract zelf maken of laten opstellen door de notaris?
Je kan er ook voor kiezen om dan een samenlevingscontract niet formeel vast te leggen in plaats van bij een notaris. Echter een notarieel samenlevingscontract is wel verplicht als je dan bijvoorbeeld een partnerpensioen wenst te ontvangen. De voorwaarden om een notarieel samenlevingscontract af te sluiten bij de notaris zijn
- De minimale leeftijd van 18 jaar
- je mag niet onder curatele staan
Een zelfgemaakte overeenkomst werkt niet voor een partnerpensioen of een huurcontract op twee namen, of de voogdij over jullie kinderen of een hypotheek. Dan zal je altijd langs de notaris moeten gaan voor een samenlevingscontract.
Wat is de rol van de notaris bij een samenlevingscontract?
Je stelt samen met je partner het samenlevingscontract op bij de notaris, daarna zet je dan je handtekening beiden. Verder zal de notaris je samenlevingscontract voor onbepaalde tijd bewaren. Een samenlevingscontract dat bij een notaris is vastgelegd voldoet aan de eisen van de belastingdienst voor fiscaal partnerschap en ook aan de eisen die pensioenfondsen stellen. Partnerpensioen moet je dan nog wel aanvragen bij het pensioenfonds
Samenlevingscontract aanpassen om te beëindigen
Een samenlevingscontract kan je altijd bij de notaris veranderen. Neem altijd een kopie van het oude contract mee en mocht je dat eventueel kwijt zijn, dan kunt je tegen een vergoeding altijd een nieuwe kopie bij de notaris aanvragen.
Of wil je meer weten over huwelijkse voorwaarden of kosten geregistreerd partnerschap.