Wat zijn de kosten van een geregistreerd partnerschap?

//

Een geregistreerd partnerschap is een prima alternatief als je niet de behoefte hebt om te gaan trouwen. Met een geregistreerd partnerschap maak je je relatie helemaal officieel bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het partnerschap wordt door notaris opgesteld.

Wettelijk gezien lijkt een geregistreerd partnerschap op een huwelijk, Maar het enige verschil is eigenlijk dat je niet daadwerkelijk ja hoeft te zeggen volgens de wet. Tevens heb je bij een geregistreerd partnerschap vergeleken met een huwelijk ook rechten en plichten waar je je dan aan moet houden. Denk dan bijvoorbeeld aan onderhoudsplicht en erfrecht. Lees meer over Huwelijkse voorwaarden.

Wat kost een geregistreerd partnerschap?

Daar notarissen zelf hun tarieven mogen bepalen is de ene notaris goedkoper dan de ander. Maar let er altijd op wat voor diensten je dan ontvangt bij de een en bij de ander. Prijzen kunnen verschillen doordat de notaris een kleiner kantoor heeft, zelfstandig of misschien buiten de randstad gevestigd is. Kijk daarom niet direct bij een notaris bij jou in de woonplaats. Maar kijk beter welke notariskantoren er zitten in de regio. Kijk en vergelijk.

Hoe regel je een geregistreerd partnerschap?

Allereerst teken je bij de ambtenaar van de burgerlijke stand een aangifte voor een voorgenomen partnerschap. Daarna dien je dan tweemaal naar de notaris te gaan. De eerste keer is voor een oriënterend gesprek en eventueel registratie en de tweede keer is dan voor het ondertekenen van de akte. Het is meestal wel gewenst om partnerschap op te stellen, maar het is niet verplicht. Het is hetzelfde als bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen. Het hele traject duurt vier tot zes weken.

Geregistreerd partnerschap, wat zijn de voordelen?

Een geregistreerd partnerschap biedt diverse voordelen. De belangrijkste zijn

  • Je mag de achternaam van je partner dragen, dit kan ook in combinatie met je eigen achternaam
  • Als er kinderen zijn, dan beschikken jullie samen over het ouderlijk gezag van het kind
  • Met geregistreerd partnerschap erf je automatisch, er geldt een vrijstelling van € 660.000 voor de erfbelasting
  • Jullie hebben automatisch een aantal rechten en plichten van elkaar. Denk aan onderhoudsplicht en erfrecht.
  • Jullie hebben recht op een partnerpensioen
  • Geregistreerd partnerschap wil ook zeggen dat je fiscale partners zijn van elkaar. Dit kan belastingvoordeel opleveren
  • Er is geen officiële ceremonie, maar je kunt een geregistreerd partnerschap wel omzetten in een huwelijk
  • Mocht de relatie teneinde komen, dan is er geen ontbinding nodig via de rechter, daar de notaris het geregistreerd partnerschap ontbinden
  • Er geldt een wettelijke alimentatieregeling gedurende een termijn van minimaal vijf en maximaal 12 jaar

Contacteer ons voor advies

Notaris Vergelijk
Kalverstraat 1 Amsterdam
Nederland, 1001 AA

+31 6 12345678 (nog niet in gebruik) info@notaris-vergelijk.nl