Wat is een royementsakte?

//

Wanneer jij je meer gaat verdiepen in vastgoed dan zal jij al snel de term royementsakte tegenkomen. Een royementsakte wordt gemaakt door een notaris en wordt gemaakt voor het doorhalen van een bestaande hypotheek in het hypotheekregister van het kadaster. Een (oude) hypotheek moet worden doorgehaald op verschillende momenten, zoals bijvoorbeeld bij een verhuizing.

Naast het opstellen van de royementsakte zorgt de notaris er ook voor dat de eventuele nieuwe inschrijving bij het kadaster in orde wordt gemaakt. De royementsakte is een notariële akte en dient dus opgesteld te worden door een notaris. Dit kan niet gedaan worden door jou of door jouw bank.

Wanneer heb je een royementsakte nodig?

Wanneer jij wilt verhuizen of jij je gaat verdiepen in je hypotheek zul jij al snel de term royementsakte tegenkomen. Maar wanneer heb jij nou echt een royementsakte nodig? Er zijn drie verschillende situaties waarin jij een royementsakte nodig hebt:

  • Bij een volledig afgeloste hypotheek. Ondanks dat jij op dit moment niet meer de maandlasten van de hypotheek hebt, is het hypotheekrecht nog steeds in het kadaster gevestigd. Op dit moment kun jij de hypotheek doorhalen met behulp van een royementsakte.
  • Wanneer jij jouw woning hebt verkocht. Als jij gaat verhuizen dan dien jij het hypotheekrecht door te halen in het kadaster. Immers, er kan geen hypotheekrecht rusten op iets wat niet meer jouw eigendom is. De nieuwe eigenaar van het huis zal zijn hypotheekrecht moeten vestigen.
  • Bij het oversluiten van jouw hypotheek. Wanneer jij jouw woning oversluit naar een nieuwe geldverstrekker dan wil deze geldverstrekker uiteraard hypotheekrecht. De royementsakte wordt op dit moment gebruikt om het hypotheekrecht van de ‘oude’ geldverstrekker door te halen. Hierdoor kan de nieuwe geldverstrekker zijn nieuwe hypotheekrecht vestigen.

Wat kost een royementsakte en royementsakte kosten aftrekbaar

De kosten voor het opstellen van een royementsakte verschillen per notaris. De prijzen per notaris verschillen sterk doordat notarissen zelf mogen bepalen hoeveel geld zij vragen voor hun tijd. Wanneer jij niet te veel geld kwijt wil zijn aan het opstellen van een royementsakte dan is het verstandig om van tevoren de prijzen van verschillende notarissen te vergelijken.

Dit kan door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij verschillende notariskantoren en deze met elkaar te vergelijken. De prijzen voor het opstellen van een royementsakte beginnen rond de 90 euro en kunnen oplopen tot maar liefst 500 euro. Voor een goede royementsakte ben je gemiddeld 300 euro kwijt.

Contacteer ons voor advies

Notaris Vergelijk
Kalverstraat 1 Amsterdam
Nederland, 1001 AA

+31 6 12345678 (nog niet in gebruik) info@notaris-vergelijk.nl