Wat zijn de kosten voor een volmacht bij de notaris?

//

Het komt vaker voor dan je denkt, mensen worden ouder krijgen beperkingen en de mentale gesteldheid kan in het geding komen met eventueel lichamelijke klachten. Daarnaast worden ook helaas mensen getroffen door een herseninfarct en dat is zeker niet alleen bij ouderen van toepassing.

Zeker voor de mensen in de directe omgeving is dit een aangrijpend gebeuren. Sommigen hebben dan ook een terugval en zijn niet meer in staat door hun mentale gesteldheid of vermogen te herstellen, om belangrijke beslissingen te nemen. Dat betekent dat anderen je beslissingen zullen gaan overnemen.

Waarom kiest men voor een volmacht bij een notaris.

Stel voor dat dit zou overkomen en dat iemand wordt aangewezen die jouw belangen gaat behartigen, wat toevallig iemand is waar je geen vertrouwen in hebt. Iemand die misbruik zou kunnen gaan maken van de situatie, dan is er de mogelijkheid om een notariële volmacht op te stellen bij de notaris. In deze volmacht kun je laten opnemen wie je dan een volmacht geeft om over te laten beslissen. Meestal is de gedachte dat alleen maar de financiële zaken op een notariële volmacht kunnen worden overgenomen.

Echter, een notariële volmacht voorziet in veel meer dan dit alles. Dit kan te maken hebben met gezondheid (wilsonbekwaamheid) en eventueel zaken die met overlijden te maken zouden kunnen hebben zoals euthanasie. Besef wel dat een notariële volmacht jeniet zomaar even in orde maakt. Je moet hier wel overwogen goed over nadenken van wat en hoe je het wil en wie dat het voor jou zou ook gaan kunnen behartigen. Je kunt zelf bepalen in de notariële volmacht wanneer deze van kracht wordt. Dit voorkomt de gerechtelijke gang voor het aanvragen van een onder curatelestelling of bewindvoering.

Wat is de rol van de notaris bij een notariële volmacht?

De notariële volmacht is een akte waar veel tijd aan besteed wordt door de notaris. Deze heeft de taak om vastlegging en registratie van het document in goede banen te leiden. Daarnaast geeft de notaris natuurlijk duidelijke voorlichting hoe het document opgesteld wordt en geeft tips over welke toevoegingen je eventueel zou moeten plaatsen. Het is natuurlijk een heel erg belangrijk document mocht het zover komen dat je niet meer staat bent om je eigen zaken te regelen. Daarom is het ook uiterst belangrijk om dit te regelen door een beëdigd iemand zoals een notaris.

Wat zijn de kosten van een notariële volmacht?

Dit verschilt namelijk per notarispraktijk, omdat de notaris zelf zijn prijzen kan bepalen. Het maakt het daarom ook lastig wat de prijs is voor een notariële volmacht, dit is natuurlijk persoonlijk over hoeveel zaken er dan in de volmacht worden beschreven. Vergelijk daarom ook de prijzen van een notariële volmacht bij diverse notariskantoren. Prijs is niet altijd belangrijk, maar kijk ook wat je ervoor krijgt. Vergelijk zodat je dan zelf de juiste keuze kan maken van wat het beste bij je past.

Lees meer over huwelijkse voorwaarden of over kosten van samenlevingscontract.

Contacteer ons voor advies

Notaris Vergelijk
Kalverstraat 1 Amsterdam
Nederland, 1001 AA

+31 6 12345678 (nog niet in gebruik) info@notaris-vergelijk.nl